Da Walt Disney døde i 1966, efterlod hans sig en lang række ikoniske film og karakterer, samt grundstenen til et imperium. Walt Elias Disney, der blev født den 5. december 1901 i Chicago, Illinois, kunne næppe i sin vildeste fantasi have forestillet sig hvordan Disney-studierne ville se ud næsten 60 år efter sin død.
I dag handler Disney ikke blot om Anders And, Mickey Mouse, Pinocchio og Snehvide. Nej, Disney er verdens førende underholdnings-maskine som gennem en række opkøb har tilkæmpet sig en ledende position på markedet for film, spil, tv-serier, forlystelsesparker og merchandise.
Mickey Mouse på banen
Walt Disney var en pioner indenfor animationsfilm, og allerede i 1923 grundlagde han selskabet “Disney Brothers Cartoon Studio” sammen med sin bror, Roy O. Disney. Selskabets første opgave var at producere kortfilm baseret på bøgerne om Alice i Eventyrland, men det blev naturligvis en anden karakter, der kom til at bane vejen for succes. Nemlig Mickey Mouse. Disney skabte Mickey Mouse sammen med animatoren Ub Iwerks i 1928, og den lille mus blev hurtigt populær.
Op gennem 1930’erne skabte Walt Disney Productions en lang række korte tegnefilm, og Mickey var selvskrevet til hovedrollen i mange af disse. Det var dog også plads til andre karakterer, og således mødte han efterhånden vennerne Pluto, Fedtmule og Anders And.
Store ambitioner
Noget der kendetegnede Walt Disney, var hans idérigdom, men også hans lyst til at tage chancer. Da han i 1937 besluttede at skabe en tegnefilm i spillefilmlængde, var det således noget af et sats. Historien tog udgangspunkt i det klassiske eventyr om Snehvide og de syv små dværge, og som så mange af Disneys øvrige værker, blev den naturligvis en stor succes.
Et endnu mere ambitiøst projekt var filmen Fantasia fra 1940 – en musicalfilm filmen består af otte animerede sekvenser med hver sin historie og uden dialog. I stedet for dialog blev billederne ledsaget af otte klassiske musikstykker. For at skabe den bedste lydgengivelse, skulle der bruges et moderne lydsystem, og derfor introducerede Disney ’Fantasound’; et pioner-lydsystem, udviklet i samarbejde med RCA. Fantasia kunne således – som den første kommercielle film – udsendes med stereolyd.
Live action og Disneyland
Fantasia fik flotte anmeldelser, men formåede ikke at blive en kommerciel succes, hvilket bl.a. skyldtes udbruddet af 2. Verdenskrig, der umuliggjorde en storstilet distribution i Europa. Efterfølgende vendte Disney sig atter mod klassiske eventyr som bl.a. Dumbo, Bambi og Askepot. I 1950 begyndte selskabet også at producere live-action-film med Skatteøen. Det første Disneyland åbnede i Anaheim, Californien i juli 1955. Vil du vide mere om Walt Disney, kan du fortsætte læsningen her.
Pingback: grandpashabet