Hekseskud – Smerten som rammer pludseligt

 

Lynet som ud af det blå – heksen rammer os med sit skud!

Hekseskud stammer formodentlig fra myten om ryggen som pludselig rammes af hekseri og du derfor oplever akut jagende smerter i ryggen og er ude af stand til at bevæge dig uden jagende smerter.

 

Hvad er Hekseskud egentlig?

Det er selvfølgelig ikke heksen som er på spil. Udtrykket hekseskud bruges i daglig tale på lige fod med udtryk som nerve i klemme, hold i ryggen mm. og er et såkaldt beskrivende udstryk for den smerte som opleves.

 

Hekseskud er således ikke en egentlig diagnose men på trods af dette et udtryk som bruges i stor stil i sundhedsbranchen da de fleste kan forholde sig til den smerte som det resultere i, og samtidig gør de fleste mindre bekymret om årsagen bag, da alle jo ”kender” hekseskud.

 

 

Hekseskud eller hold i ryggen

Hekseskuddet bruges ofte i flæng med hold i ryggen når der er tale om de jagende smerter i lænden. Udtrykket bruges ofte om de jagende smerter som mange oplever i lænderyggen når denne sætter ud ved en forkert bevægelse eller lignende.

 

Der er dog ingen konsensus omkring bruget af ordet og hyppigheden af hold i ryggen og hekseskud er derfor også meget varierende ifht hvilken undersøgelse der henvises til. Hekseskud synes dog at ramme de 25-55 årige mest og man mener at op med en 1/3 af den voksne befolkning oplever hekseskud i varierende grad igennem et år.

 

Mange oplever form for fastlåshed i visse stillinger eller bevægelser og mange kan direkte have bevær med at rette sig ud – heraf udtrykket hold i ryggen. Ryggen er således låst i en position – ofte med store smerter ved forsøg på at bevæge sig uden af denne låst position. Smerterne kan ofte føles krampeagtig med følelse af jag som om nogle stak en kniv i ryggen. Udtrykket nerve i klemme er derfor også meget brugt. I dagligt tale bruger vi dog ofte udtrykket nerve i klemme og den tilsvarende smerter mellem skulderbladene – som om nerven er kommet i klemme mellem skulderbladene.

Er min nerve kommet i klemme?

Heldigvis kommer nerver ikke rigtigt i klemme om end det kan føles sådan. Nerve kan blive afklemt f.eks. i forbindelse med diskusprolaps, men vi bruger ofte ikke udtrykket nerve i klemme herom. Hvis en nerve regulært kommer i klemme vil de fleste tillige opleve markant anderledes symptomer end dem de forbinder med den klassiske nerve i klemme.

 

Hvad skal jeg gøre ved hekseskud, hold i ryggen eller nerve i klemme

Det er vigtigt at huske at selvom smerten synes voldsom og intens så er årsagen bag sjældent udtryk for noget alarmerende. Det er dog anbefalet at få tjekket årsagen til dine rygsmerter hos relevant fagperson så som f.eks. din Kiropraktor på Østerbro. Dette især hvis dine smerter er forbundet med udstrålende smerter til ben eller arm.

 

Din Kiropraktor kan hjælpe dig med at afklare årsagen til dine rygsmerter, men kan også hjælpe dig med behandlingen af disse således at du kan vende tilbage hurtigst muligt til normal dagligdag uden smerter igen. De fleste vil opleve markant lindring allerede efter første behandling hos Kiropraktor

 

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *